דוד מכונן את ממלכתו מבחוץ ומבפנים. בפרק ח לאחר המלחמה עם פלשתים דוד פונה לכיבוש מואב, ארם ואדום. הוא מכה בהם ביד רמה ומקדיש את האוצרות המוחרמים לאלוהים. לאחר ששקט בחוץ דוד פונה לענייני הפנים, משפט צדק בסיוע יועצים ושרים. במסגרת עשיית הצדק, בפרק ט מסופר על דוד שמקיים את הבטחתו ליונתן, מעלה על שולחנו את אחרון צאצאי בית שאול, מפיבשת הפיסח בשתי רגליו, ומתחייב לדאוג לו עד מותו.
כינור היה תלוי למעלה ממיטתו של דוד, וכיוון שהגיע חצות לילה, בא רוח צפונית ונושבת בו ומנגן מאליו. מיד היה עומד ועוסק בתורה עד שעלה עמוד השחר. כיוון שעלה עמוד השחר, נכנסו חכמי ישראל אצלו.
אמרו לו: אדוננו המלך! עמך ישראל צריכים פרנסה.
אמר להם: לכו והתפרנסו זה מזה.
אמרו לו: אין הקומץ (החגב) משביע את הארי, ואין הבור מתמלא מחולייתו (מעצמו).
אמר להם: לכו ופשטו ידיכם בגדוד (הילחמו בעמים אחרות וקחו את השלל).
מיד הלכו להיוועץ באחיתופל ובסנהדרין ובאורים ותומים.
(עיבוד. על פי: תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף ג עמוד ב. ביאור לפי ספר האגדה, אביגדור שנאן)
לפי הפרק דוד מלך ישראל מכה על ימין ועל שמאל, מודד בחבל, מעקר את הרכב, לוקח שלל – מלך המלחמות. ורק בסוף הפרק מסופר שהוא גם עשה צדקה ומשפט בתוך ישראל ויהודה. חז"ל הדגישו בתלמוד הבבלי במסכת ברכות את הפָּן האחר של דוד – מנהיג שהתעניין בחיי הרוח, שהמלחמות וענייני ניהול המדינה לא העסיקו אותו.
- איזה פָּן בדמותו של דוד עולה מהפרק? ואיזה מהמדרש?
- הכינור מזוהה עם דוד, אך במדרש שמור לו תפקיד אחר מהרגיל. מה תפקידו של הכינור במדרש?
הזכות לאכול לחם, כלומר לסעוד, על שולחן המלך, מעידה על יחס מיוחד ועל רצון טוב ואהדה מצד השליט. הביטוי מופיע בהקשרים שונים פעמים אחדות במקרא, בין השאר בדברי אליהו לאחאב במלכים א יח, יט: "וְעַתָּה שְׁלַח קְבֹץ אֵלַי אֶת כָּל יִשְׂרָאֵל אֶל הַר הַכַּרְמֶל וְאֶת נְבִיאֵי הַבַּעַל אַרְבַּע מֵאוֹת וַחֲמִשִּׁים וּנְבִיאֵי הָאֲשֵׁרָה אַרְבַּע מֵאוֹת אֹכְלֵי שֻׁלְחַן אִיזָבֶל."
דוד פועל באופן שונה מהמצופה – הוא אינו פוגע במפיבושת, שהוא נצר לבית שאול, אלא מזמין אותו אל ארמונו ופורש עליו את חסותו.
מבוסס על שמעון בר-אפרת, מקרא לישראל: שמואל ב, 1996, עמ' 99. © הוצאת עם עובד.
- חזרו אל הכתוב במקרא – מה הוא המניע של דוד למעשה זה? האם תוכלו לחשוב על מניעים נוספים?
פעולותיו של מפיבושת – השתחוויות בפני דוד, ומילותיו של מפיבושת – "עבדך", מלמדות על יחסי הכוחות בין השניים. מפיבושת מכנה את עצמו "כלב מת" כדי להדגיש את חוסר חשיבותו. בתקופת המקרא כלב נחשב נחות בחייו, קל וחומר במותו. היום הכלב אומנם ידוע כחברו הטוב ביותר של האדם, אך מתוך הכתוב עולה תמונה אחרת שלפיה הכלב הוא דימוי לחוסר הערך של האדם.
מבוסס על שמעון בר-אפרת, מקרא לישראל: שמואל ב, 1996, עמ' 99. © הוצאת עם עובד.
- השוו את דברי מפיבושת לדברי דוד אל שאול בשמואל א כד, יד.
מה אפשר ללמוד מהשוואה זו על המהפך שחל במעמדו של דוד?
באיור, הלקוח מתוך תנ"ך מורגן המאויר – אחת היצירות המרשימות של ימי הביניים, מפיבושת כורע לפני דוד. מלוויו מסייעים לו בשל נכותו: "וְהוּא פִסֵּחַ שְׁתֵּי רַגְלָיו" (פסוק יג). בפסוקים מצוין כי מפיבושת משתחווה פעמיים. בפעם הראשונה (פסוק ו), בפגישתו עם דוד הוא נופל על פניו בהתאם לנימוסי החצר אך זהו גם סימן לחרדתו מפני דוד. בפעם השנייה (פסוק ח), מתוך הודיה על מעשיו של דוד כלפיו.
- כיצד מודגשים באיור הבדלי המעמד בין דוד לבין מפיבושת – מה הדמויות לובשות, כיצד הן מתוארות, היכן הן ממוקמות, לאן הן מביטות?
מפיבושת, בנו הפיסח של יהונתן בן שאול, הוא מהדמויות השוליות במקרא.
לעומת זאת בשירתה של המשוררת זלדה (1914–1984) הוא זוכה למקום של כבוד ומוזכר, אם במפורש ואם ברמז, בשלושה שירים.
בשירה זה חוזרים שני היבטים מרכזיים המופיעים בסיפור המקראי – הזיקה בין מפיבושת ליהונתן, המחייבת את דוד, והבלטת הניגוד בין ציבא לבין מפיבושת.
בבית הראשון מופיעה הציפור, ובבית האחרון – הנחש. המשוררת מציגה את הציפור כמחזה יפה, תמים ונמרץ ואת הנחש כמאוס וערמומי. בעולם הטבע היחס בין בעלי חיים אלו הוא של טורף ונטרף.
מבוסס על: מרים סקלרץ, מפיבושת – מן המקרא לשירת זלדה.
מפיבושת
עֵינֶיךָ הַמְּרַצְּדוֹת
צִפֳּרִים קְטַנּוֹת יוֹנְקוֹת דְּבַשׁ.
כַּאֲשֶׁר בָּכִיתָ
הַמֶּלֶךְ לֹא שָׁמַע.
כַּאֲשֶׁר נָפַלְתָּ
הָעוֹלָם לֹא חָזַר לַתֹּהוּ וָבֹהוּ.
מְפִיבֹשֶׁת, חָלַמְתָּ
עַל יְדִידוּת תְּמִימָה יוֹתֵר
מָאַסְתָּ בְּחָכְמַת הַנָּחָשׁ הַקַּדְמוֹנִי,
בְּנוֹ שֶׁל יְהוֹנָתָן.
© כל הזכויות שמורות למחברת ולאקו"ם.
- חזרו אל הפסוקים – לאיזו ממערכות היחסים של מפיבושת מכוונת המשוררת? זו עם דוד או עם ציבא?
צובה מוכרת גם כארם צובה (או צובא), ממלכה ארמית בדרום סוריה מצפון לדמשק. למלחמה נגד ארם צובה ולתוצאות הניצחון עליה מוקדשת כמחצית הפרק, מכיוון שממלכה זו הייתה החזקה ביותר באזור ובעלת ההשפעה הרבה ביותר.
גם אם נניח שהמספרים הנקובים במקרא בדבר החילות הארמיים שנלחמו נגד דוד מופרזים, הם משמשים המחשה לכוחה הצבאי הרב של ארם צובה בחיל רגלים וברכב.
מבוסס על שמעון בר-אפרת, מקרא לישראל: שמואל ב, 1996, עמ' 85. © הוצאת עם עובד.
- מה ניתן ללמוד מהמפה על היקף כיבושיו הצבאים של דוד?
"לוֹ דְבָר" היא עיר בגלעד ממזרח לירדן. הימצאות מפיבושת שם, מעידה על פיזורם של צאצאי שאול מפחד משטרו של דוד. מפיבושת, הירא מדוד, משיב בהכנעה שמגיעה עד לכלל השפלה עצמית והתבטלות, והוא רואה במעשהו של דוד כלפיו (לעומת יחסו ליתר בני שאול) מעשה של חסד.
מבוסס על אברהם לבנון, ויהי בימי שאול : בית שאול המלך, 2001, עמ' 153. © הוצאת כרמל
- מדוע מוצא מפיבושת מקלט דווקא בגלעד? היעזרו בשמואל א, פרק יא, פסוקים א-ז או בשמואל א, פרק לא, פסוקים יא-יג.
עיקור הסוסים הנזכר בפסוק הוא כריתת הגידים המחברים את פרסת הסוס אל הארכובה (הברך). בכך חדל הסוס לשמש כבהמת מלחמה. לדעת כמה חוקרים, הוויתור על השימוש ברכב משקף תקופה קדומה בתולדות ישראל שבה לא היו בני ישראל מיומנים דיים לטפל בסוסים ולעסוק בתחזוקת המרכבות.
הגישה לרכב עתידה להשתנות רק בימי שלמה, שהרבה בבניית מבצרים וביבוא מרכבות וסוסים.
מבוסס על שמואל אברמסקי (עורך), עולם התנ"ך -שמואל ב, 1996-1993, עמ' 86. © הזכויות בעולם התנ"ך שמורות לד"ר יהודה עתי
- דוד מתואר כאן כמי שנוהג ברוח "חוק המלך", המגביל את המלך ואת כוחו. הוכיחו זאת על בסיס הכתוב בדברים יז, טז.
סיבת נכותו של מפיבושת נזכרת בשמואל ב, פרק ד, פסוק ד: "וְלִיהוֹנָתָן בֶּן שָׁאוּל בֵּן נְכֵה רַגְלָיִם, בֶּן חָמֵשׁ שָׁנִים הָיָה בְּבֹא שְׁמֻעַת שָׁאוּל וִיהוֹנָתָן מִיִּזְרְעֶאל וַתִּשָּׂאֵהוּ אֹמַנְתּוֹ וַתָּנֹס וַיְהִי בְּחָפְזָהּ לָנוּס וַיִּפֹּל וַיִּפָּסֵחַ וּשְׁמוֹ מְפִיבֹשֶׁת."
מעמדו של הנכה במקרא, כפי שעולה מהפרק, הוא נמוך. גם איש מזרע המלוכה, כמו מפיבושת, מתקשה להגן על זכויותיו ונזקק לחסדיהם של אחרים.
- יש הטוענים כי דאגתו של דוד למפיבושת מוּנעת משבועתו ליהונתן אביו (שמואל א, פרק כ, פסוק מב) ויש הטוענים שמעשיו של דוד נעשו מתוך רצון להשגיח על מעשי נכדו של שאול, יותר מהרצון לעשות חסד. ומה דעתכם?
- לדברי המנחה (צביקה הדר), החל מפרקים אלה והלאה מתגלה הצד האפל של דוד. האם אתם מסכימים עם הנחה זו בנוגע לאופן שבו ניהל דוד את מלחמותיו (פרק ח)? בססו את תשובתכם בכתוב.
קרדיט: חדשות התנ"ך: כבשת הרש / כאן חינוכית, 2012