קנאת נשים תרבה בנים
פרק ל, א-כד
הזמנה ללימוד
מבט ראשון
נקרא בקול את פסוקים א-כד, נסביר את המילים הקשות בעת הקריאה ונבקש מהתלמידים גם כאן להדגיש את שם הילד ואת המילים המסבירות את משמעות השם. נשאל את התלמידים:
- מה משקפים השמות שהנשים בוחרות? (את המתח בין לאה לבין רחל)
מבט שני
- מהי דרישתה של רחל מיעקב וכיצד יעקב מגיב לבקשת אשתו? האם תגובתו מנחמת את רחל? (רחל דורשת ילדים, בלי ילדים היא מעדיפה למות – "הָבָה לִּי בָנִים, וְאִם אַיִן מֵתָה אָנֹכִי" – פסוק א. תגובת יעקב בפסוק ב: "הֲתַחַת אֱלֹהִים אָנֹכִי אֲשֶׁר מָנַע מִמֵּךְ פְּרִי בָטֶן?!" כלומר, יעקב עונה בשאלה רטורית – האם אני אלוהים שלא נתן לך ילדים?!. רחל אינה מגיבה אך אפשר לשער שתשובה זו כאבה לרחל ולא ניחמה אותה כלל)
הצעה למיטיבי לכת: אפשר לאתגר קבוצת תלמידים מתקדמים בהשוואה לתגובתו של אלקנה למצוקתה של חנה "הֲלוֹא אָנֹכִי טוֹב לָךְ מֵעֲשָׂרָה בָּנִים" (שמואל א פרק א פסוק ח):
- קראו בשמואל א פרק א פסוק ח וכתבו מה המשותף למקרה המתואר בפסוק זה למקרה בפרקנו?
- איזו תגובה לפי דעתכם מעודדת יותר? חשבו על תגובה אפשרית אחרת.
(בשני המקרים הנשים כואבות את מצבן ורוצות ילדים ובשני המקרים הבעלים מדברים עם נשותיהן על המצב. נראה כי תגובתו של אלקנה מעודדת יותר כיוון שהוא מנסה לפייס ולעודד אותה, לעומתו יעקב אומר שהוא אינו יכול לשנות את המצב. תגובה אפשרית נוספת: אפשר היה לומר לאישה שיתפללו יחד לילד כפי שמסופר על יצחק ורבקה)
- מה עושה רחל כדי שתוכל גם היא לגדל ילדים?
- מיהם הילדים שנולדו כך?
- כיצד השמות משקפים את המתח בין רחל לבין לאה?
נלמד על אחד מתפקידי השפחה במקרא: הולדת ילדים כדי שגבירתה תגדל אותם.
(רחל מביאה ליעקב את בלהה שפחתה כדי שבלהה תלד ילדים ורחל תגדל אותם. ואכן נולדים לבלהה שני בנים, ורחל נותנת להם שמות: דן, שמשמעותו: ה' דן אותי לזכות, שמע את תפילותיי ונתן לי בן. נפתלי, שמשמעותו: התפללתי לאלוהים תפילות רבות שכמו לאחותי גם לי ייוולדו בנים, ותפילותיי התקבלו. על פי השמות אפשר לראות את הרצון של רחל לבן ואת הקנאה באחותה)
- האם אתם זוכרים מי נתנה לבעלה את שפחתה שתלד לו בנים לפני רחל? (שרה נתנה את הגר לאברהם)
לאה "מעתיקה" את הרעיון מאחותה ונותנת אף היא את שפחתה ליעקב. גם לשפחתה נולדים שני ילדים.
- מהם השמות הניתנים לבני זלפה? (גד ואשר)
הרצון לילדים והמתח בבית יעקב מגיע לשיא כאשר ראובן מביא לאימו דודאים והיא מוכנה למכור אותם לרחל תמורת שינה באוהל יעקב באותו לילה, אף שבאותו לילה היה התור של רחל להיות עם יעקב.
אלוהים זוכר את רחל ונותן לה בן. רחל קוראת לו יוסף ונותנת לשם שתי משמעויות.
- מהן שתי המשמעויות של השם יוסף? (ה' לקח ממני את הבושה שלא היו לי ילדים, ה' יוסיף לי עוד ילד)
מומלץ לדבר במהלך השיעור על התחושות והרגשות החזקות העולות בפרק – העצב והבדידות של לאה, ההתרגשות של רחל בלידת יוסף, העלבון של רחל כשיעקב עונה לה כפי שענה וכו'…
משימות:
- נבקש מהתלמידים למלא את עץ משפחת האבות והאימהות (ראו דף עבודה גם בממערך השיעור). נציין כי בנימין הוא הבן האחרון שייוולד בהמשך.
- נחלק לכל ארבעה תלמידים 33 ריבועים קשיחים. הקבוצה תצטרך לכתוב את שמות השבטים על אחד עשר פתקים, את הפסוקים המסבירים את משמעויות השמות על אחד עשר פתקים אחרים ואת ההסברים במילים שלהם על אחד עשר פתקים אחרים (ראו את דף העבודה עם הכרטיסיות גם בממערך השיעור). לדוגמה:
פתק 1 – יששכר
פתק 2 – "נתן אלוהים את שכרי אשר נתתי שפחתי לאישי"
פתק 3 – האלוקים נתן לי שכר כי נתתי את השפחה שלי לבעלי.לאחר מכן הילדים ישחקו משחק הזיכרון בכרטיסים שהכינו.
אפשר להכין לתלמידים מראש את הכרטיסים ולתת להם לשחק בכיתה, אפשר גם רק להכין את הכרטיסים באופן חלקי ולתת לתלמידים לסיים ולקשט. כל מורה יחליט אם הוא מביא את הכרטיסיות מוכנות או מוחק למשל את שמות השבטים ונותן לתלמידים להשלים לבד בכיתה ובהתאם להחלטתו יכין את הכרטיסיות.
מבט שלישי
נכתוב על הלוח שני ציטוטים מחכמינו:
- "קנאת סופרים תרבה חכמה" (תלמוד בבלי, בבא בתרא כא ע"א)
- "הקנאה, התאווה והכבוד מוציאין את האדם מן העולם" (פרקי אבות פרק ד משנה כא)
נשאל את התלמידים:
- מה ההבדל בין שתי האמרות? (קנאה יכולה להוביל לדבר חיובי אך מנגד קנאה יכולה להיות הרסנית)
- האם לפי דעתכם הקנאה של רחל בלאה הייתה חיובית או שלילית? נמקו דעתכם.
מבט לחיים
נבקש מתלמידים לשתף במקרה אישי שלהם שבו הקנאה הייתה הרסנית ובמקרה אחר שבו הקנאה הובילה לעשייה והתקדמות.
לסיכום - מה היה לנו?
תוכן: ראינו את המתח הקשה, היריבות והקנאה בין רחל ללאה ורצונן העז להעמיד בנים ליעקב. המתח בבית יעקב מתבטא בין יעקב לרחל בדרישתה לבנים מבעלה ובכעסו עליה על אף אהבתו אליה. נחשפנו גם למתח בין לאה לרחל בסיפור הדודאים. למדנו על השמות המשקפים את התחושות של האימהות. למרות כל הקנאה אלוהים מקיים את הבטחתו ומעמיד ממשפחת יעקב את השבטים.
מיומנויות: ארגון מידע בתבנית עץ משפחה, השוואה בין סיפורים מקראיים.
מתודות: משחק זיכרון, השוואה בין אמרות הכנת עץ משפחה